Mit tud egy modern konyha?

/ november 25, 2021/ Tanácsadás

Egy új, modern konyha egyensúlyba hozza a funkciót, ergonómiát és esztétikumot. Egy jó, konyhatervezéssel is foglalkozó lakberendező/designer tud tanácsot adni az elrendezéssel, a tárolással és a készülékekkel kapcsolatban, de készüljünk fel arra, hogy minden apró részletet a folyamat korai szakaszában át kell gondolnunk a közművektől a modern konyhai világításáig. Itt jöhet képbe a modern konyha tervezésével kapcsolatos útmutatónk.

A modern konyha tervezése a szerkezeti alapoknál kezdődik, beleértve nemcsak a közműveket, de az internetcsatlakozást is.

A modern konyha szerkezeti kritériumairól röviden

A konyha átépítése, felszerelése előtt meg kell határozni az olyan közüzemi szolgáltatások helyét, mint a vízellátás, vízelvezetés, szellőztetés, világítás és konnektorok. Mivel a modern konyha ma már internetcsatlakozást igényel, soha ne becsüljük alá, hány tápra, USB csatlakozásra lesz szükség.

Hol kezdjük a modern konyha tervezését?

Egy új konyha mindig anyagi befektetés, ezért a tervezésekor ügyelni kell arra, hogy ne lépjük át a költségvetésünket egy impulzusvásárlással. (A lakásfelújítási támogatás 2021. december 15-ig még igénybe vehető!)

 • Látogassunk el annyi bemutatóterembe, amennyibe csak lehet, és ne csak online, de offline is tájékozódjunk.
 • Bátran nyitogassuk ki az ajtókat, húzzuk ki a fiókokat, simítsuk át a munkapadok felületeit, vizsgáljuk meg a zsanérokat, ütközőket, egyszóval, ellenőrizzük a minőséget.
 • Olvassunk utána az interneten a legújabb trendeknek, például a színek és anyagok tekintetében.

Ugyanezt ismételjük meg a háztartási kis- és nagygépekkel is:

 • Ne sajnáljuk az időt a mosogatógép és hűtőgép opciók feltérképezésére,
 • Akár a konyhai komposztálónak is utánanézhetünk, hiszen egy modern konyha nem csak esztétikus, de jóval kevesebb hulladékot termel, mint egy hagyományos konyha.
 • Beszéljünk a bemutatóterem személyzetével, kérjük ki a tanácsukat, adjuk elő a saját szempontjainkat.

Minden kiszemelt elektromos gép esetében győződjünk meg:

A konyha felújításának szempontjai

Jó kiindulópont, ha felsoroljuk pro és kontra azokat a dolgokat, amelyek működnek és nem működnek a jelenlegi konyhában, erre a listára támaszkodva már alaposabb képet kaphatunk arról, hogyan integráljuk az új elemeket.

Konyhai elrendezések modern konyhákhoz

A hagyományos, hosszúkás alapterületű elrendezésnek is vannak még bőven hívei, ebben az esetben a két hosszanti oldalon helyezkednek el a munkapultok és a háztartási gépek. Természetesen, ha felújítunk, arra is van lehetőség, hogy teljesen megváltoztassuk a belső teret, és új elrendezésű konyhát hozzunk létre.

A konyhasziget akkor igazán jó megoldás, ha elég nagy teljesítményű az elszívó berendezés.

A konyhasziget

Ez az egyik legergonómikusabb kialakítás, ami népszerű a modern, nyitott terű elrendezésekben:

 • A tér nincs megtörve falakkal, aki főz, nem érzi magát a konyhába száműzve, elszakítva a családtól,
 • Minden szükséges eszköz azonnal kéznél van, nem törjük meg a munkafolyamat lendületét felesleges járkálással.

Ugyanakkor ez csak akkor jelent valódi előnyt, ha:

 • Az elszívóberendezés is optimálisan működik, valamint 
 • Markánsabb léptékű, például ünnepi sütés-főzés esetében csak akkor működik, ha a konyhaszigetben a főzőlap és mosogató mellett helyet kap egy az átlagosnál nagyobb felületű munkapult is.

U- és L-alakú elrendezések modern konyhákhoz

Mindkét elrendezés négyzet alakú helyiségbe illeszkedik a legjobban, téglalap alakú területen hosszú távon kényelmetlenné válhat.

 • Az U-alakú elrendezés előnye, hogy rendkívül időhatékonnyá teszi a konyhai műveleteket, hiszen jószerével minden azonnal kéznél van, nem kell egy lépést sem tenni a különböző munkafolyamatok között.
 • Az L- alakú elrendezés lehetőséget teremt arra, hogy egyszerre, egy időben egy embernél több dolgozzon a konyhában, egymás akadályozása nélkül.
 • Mindkét elrendezés előnye, hogy a hatékony munkaháromszög – amely a mosogatót, a főzőlapot és a hűtőt egymástól könnyen elérhető távolságba helyezi – ebben az elrendezésekben működik a legoptimálisabban.

A hőáramlás, mint szempont

Akár kicsi, akár nagy a konyha alapterülete, a hőáramlás mindkét esetben lényeges szempont:

 • A kicsi alapterületen megreked a gőz és a meleg, ezért nemcsak elszívóberendezésről, de természetes szellőzésről is gondoskodni kell.
 • A nagyobb alapterületen inkább az jelent gondot, hogy a lecsapódó pára sokkal nagyobb felületet érint, ezért nem árt, ha nagyobb teljesítményű az elszívóberendezés.

A munkapadok kiépítése

Erre akkor kell különösen nagy hangsúlyt fektetni, ha nem hagyományos elrendezésű tűzhellyel rendelkezünk. 

Egyre népszerűbbé válik itthon is a főzőlap és a sütő kettéválasztása. Amíg a főzőlap a munkapulton kap helyet, a sütő sokszor kerül beépítésre, mégpedig nem alacsony, hanem középmagas elrendezésben.

A beépített sütő esetében kiemelt figyelmet érdemel a konyha hőáramlása.
 • Ebben az esetben a kettő között célszerű kialakítani egy hőálló felülettel rendelkező zónát, ahova a forró edények és tepsik kerülhetnek anélkül, hogy veszélyeztetnék a gyerekeket és a házikedvenceket.

A kisgépek helye a konyhában

A kulcsfontosságú elemek – mosogató, főzőlap/tűzhely – esetében fontos, hogy ne akadályozzák a természetes szellőzést és egyúttal a kilátást. 

A kisgépeket úgy helyezzük el, hogy elég távol legyenek a vizesblokktól, sugárzó hőtől.

Ugyanez a helyzet a konyhai kisgépekkel is:

 • Elrendezésük minden esetben legyen funkcionális, minél távolabb a vizesblokktól és minél közelebb a fali dugaljzathoz. 
 • Már a tervezéskor pontosan tudnunk kell, hogy hány konyhai kisgépet foguk rendszeresen használni – ennek megfelelő számú csatlakozót építsünk ki.
 • A hosszabbító elhelyezése, a hosszan tekergő kábelek mind veszélyforrások, főleg, ha a munkapult, ahova tesszük őket, nincs elég messze a vizesblokktól, vagy hőforrásoktól.