Mit tud egy modern konyha?
Egy új, modern konyha egyensúlyba hozza a funkciót, ergonómiát és esztétikumot. Egy jó, konyhatervezéssel is foglalkozó lakberendező/designer tud tanácsot adni az elrendezéssel, a tárolással és a készülékekkel kapcsolatban, de készüljünk fel arra, hogy minden apró részletet a folyamat korai szakaszában át kell gondolnunk a közművektől a modern konyhai világításáig. Itt jöhet képbe a modern konyha tervezésével kapcsolatos útmutatónk.
A modern konyha szerkezeti kritériumairól röviden
A konyha átépítése, felszerelése előtt meg kell határozni az olyan közüzemi szolgáltatások helyét, mint a vízellátás, vízelvezetés, szellőztetés, világítás és konnektorok. Mivel a modern konyha ma már internetcsatlakozást igényel, soha ne becsüljük alá, hány tápra, USB csatlakozásra lesz szükség.
Hol kezdjük a modern konyha tervezését?
Egy új konyha mindig anyagi befektetés, ezért a tervezésekor ügyelni kell arra, hogy ne lépjük át a költségvetésünket egy impulzusvásárlással. (A lakásfelújítási támogatás 2021. december 15-ig még igénybe vehető!)
- Látogassunk el annyi bemutatóterembe, amennyibe csak lehet, és ne csak online, de offline is tájékozódjunk.
- Bátran nyitogassuk ki az ajtókat, húzzuk ki a fiókokat, simítsuk át a munkapadok felületeit, vizsgáljuk meg a zsanérokat, ütközőket, egyszóval, ellenőrizzük a minőséget.
- Olvassunk utána az interneten a legújabb trendeknek, például a színek és anyagok tekintetében.
Ugyanezt ismételjük meg a háztartási kis- és nagygépekkel is:
- Ne sajnáljuk az időt a mosogatógép és hűtőgép opciók feltérképezésére,
- Akár a konyhai komposztálónak is utánanézhetünk, hiszen egy modern konyha nem csak esztétikus, de jóval kevesebb hulladékot termel, mint egy hagyományos konyha.
- Beszéljünk a bemutatóterem személyzetével, kérjük ki a tanácsukat, adjuk elő a saját szempontjainkat.
Minden kiszemelt elektromos gép esetében győződjünk meg:
- A gyártói jótállás meglétéről,
- A szervizlehetőségekről,
- A csere- és pótalkatrészek helyi rendelkezésre állásáról, és
- természetesen a kiterjesztett és a baleseti garanciát se felejtsük el megkötni.
A konyha felújításának szempontjai
Jó kiindulópont, ha felsoroljuk pro és kontra azokat a dolgokat, amelyek működnek és nem működnek a jelenlegi konyhában, erre a listára támaszkodva már alaposabb képet kaphatunk arról, hogyan integráljuk az új elemeket.
Konyhai elrendezések modern konyhákhoz
A hagyományos, hosszúkás alapterületű elrendezésnek is vannak még bőven hívei, ebben az esetben a két hosszanti oldalon helyezkednek el a munkapultok és a háztartási gépek. Természetesen, ha felújítunk, arra is van lehetőség, hogy teljesen megváltoztassuk a belső teret, és új elrendezésű konyhát hozzunk létre.
A konyhasziget
Ez az egyik legergonómikusabb kialakítás, ami népszerű a modern, nyitott terű elrendezésekben:
- A tér nincs megtörve falakkal, aki főz, nem érzi magát a konyhába száműzve, elszakítva a családtól,
- Minden szükséges eszköz azonnal kéznél van, nem törjük meg a munkafolyamat lendületét felesleges járkálással.
Ugyanakkor ez csak akkor jelent valódi előnyt, ha:
- Az elszívóberendezés is optimálisan működik, valamint
- Markánsabb léptékű, például ünnepi sütés-főzés esetében csak akkor működik, ha a konyhaszigetben a főzőlap és mosogató mellett helyet kap egy az átlagosnál nagyobb felületű munkapult is.
U- és L-alakú elrendezések modern konyhákhoz
Mindkét elrendezés négyzet alakú helyiségbe illeszkedik a legjobban, téglalap alakú területen hosszú távon kényelmetlenné válhat.
- Az U-alakú elrendezés előnye, hogy rendkívül időhatékonnyá teszi a konyhai műveleteket, hiszen jószerével minden azonnal kéznél van, nem kell egy lépést sem tenni a különböző munkafolyamatok között.
- Az L- alakú elrendezés lehetőséget teremt arra, hogy egyszerre, egy időben egy embernél több dolgozzon a konyhában, egymás akadályozása nélkül.
- Mindkét elrendezés előnye, hogy a hatékony munkaháromszög – amely a mosogatót, a főzőlapot és a hűtőt egymástól könnyen elérhető távolságba helyezi – ebben az elrendezésekben működik a legoptimálisabban.
A hőáramlás, mint szempont
Akár kicsi, akár nagy a konyha alapterülete, a hőáramlás mindkét esetben lényeges szempont:
- A kicsi alapterületen megreked a gőz és a meleg, ezért nemcsak elszívóberendezésről, de természetes szellőzésről is gondoskodni kell.
- A nagyobb alapterületen inkább az jelent gondot, hogy a lecsapódó pára sokkal nagyobb felületet érint, ezért nem árt, ha nagyobb teljesítményű az elszívóberendezés.
A munkapadok kiépítése
Erre akkor kell különösen nagy hangsúlyt fektetni, ha nem hagyományos elrendezésű tűzhellyel rendelkezünk.
Egyre népszerűbbé válik itthon is a főzőlap és a sütő kettéválasztása. Amíg a főzőlap a munkapulton kap helyet, a sütő sokszor kerül beépítésre, mégpedig nem alacsony, hanem középmagas elrendezésben.
- Ebben az esetben a kettő között célszerű kialakítani egy hőálló felülettel rendelkező zónát, ahova a forró edények és tepsik kerülhetnek anélkül, hogy veszélyeztetnék a gyerekeket és a házikedvenceket.
A kisgépek helye a konyhában
A kulcsfontosságú elemek – mosogató, főzőlap/tűzhely – esetében fontos, hogy ne akadályozzák a természetes szellőzést és egyúttal a kilátást.
Ugyanez a helyzet a konyhai kisgépekkel is:
- Elrendezésük minden esetben legyen funkcionális, minél távolabb a vizesblokktól és minél közelebb a fali dugaljzathoz.
- Már a tervezéskor pontosan tudnunk kell, hogy hány konyhai kisgépet foguk rendszeresen használni – ennek megfelelő számú csatlakozót építsünk ki.
- A hosszabbító elhelyezése, a hosszan tekergő kábelek mind veszélyforrások, főleg, ha a munkapult, ahova tesszük őket, nincs elég messze a vizesblokktól, vagy hőforrásoktól.