Kinek érdemes kenyérsütőt venni?

/ december 7, 2021/ Tanácsadás

Röviden és egyszerűen: szerintünk mindenkinek. Már maga a frissen sült kenyér is nagyon csábító tud lenni, és nem is gondolnánk, mennyi mindenre használhatjuk még ezt a kis kenyérsütő konyhai gépet – nevét meghazudtolva – a kenyérsütésen kívül is. És igen, még a gluténérzékenyeknek is ajánljuk – sőt, nekik meg aztán különösen!

A kenyérsütő egész évben jó szolgálatot tesz, de különösen az ünnepek idején hasznos konyhai segítőtárs.

Miért jó a házilag sütött kenyér?

  • Mert pontosan az és csak az van benne, amit mi szeretnénk – azaz megnyílik előttünk a lehetőség, hogy olyan egészséges, adalékanyagok nélküli, ellenőrzött minőségű hozzávalókból készült kenyeret együnk, ami megfelel az igényeinknek. Többek között ezért is ajánljuk glutén- és egyéb anyagokra érzékenyek számára, illetve más diétázóknak.
  • Mert annyi féle különböző különleges kenyeret készíthetünk az olajbogyóstól a sajtoson át a chilisig, amennyit csak akarunk.
  • Mert frissen kisülten, melegen fogyaszthatjuk, ráadásul nincs is annál jobb, mint amikor a lakást betölti a sülő kenyér illata.
  • Mert hosszabban eláll, mint a bolti kenyér.
Az otthoni kenyérsütőben sült kenyér, kalács isteni illatokkal és finom ízekkel kényezteti a családot.

Miért előnyös kenyérsütőben sütni a kenyeret?

  • Mert semennyi fáradságunkba sem kerül: csak beletesszük a gépbe a hozzávalókat, elindítjuk a programot, és tadááám!
  • Mert időt takarítunk meg vele: míg sül a kenyér, mi bármi mást csinálhatunk közben – akár pihenhetünk is.
  • Mert előre időzíthető a sütési ideje, így éppen akkor készül el, amikor szeretnénk.
  • Mert sokféle program közül válogathatunk, és a héj ropogósságát-sültségét is megválaszthatjuk.  

Mire jó még a kenyérsütő?

Hogy egészen őszinték legyünk, a kenyérsütő gép legfőbb erőssége az, hogy még legalább három életmentő dologra használhatjuk.

Az univerzális dagasztó funkció

Aki dagasztott már életében bármilyen tésztát, az pontosan tudja, miről beszélünk. Akár kalács-, akár pizza- vagy kenyértésztáról van is szó, a dagasztás komoly fizikai munkát igényel, ráadásul nem is ötperces. A kenyérsütő ezt a munkát lényegében nulla energiabefektetés ellenében teljes egészében átvállalja tőlünk – akkor is, ha nem a gépben akarjuk aztán megsütni az összeállított és kidolgozott tésztát.

A dagasztás kemény fizikai munka, de ezt a terhet a kenyérsütő szó szerint kiveszi a kezünkből.

Így tehát bármilyen kelt tészta megdagasztására használhatjuk a gépet, ami nem kis terhet vesz le a vállunkról, szó szerint is. Ez egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy ha a még autentikusabb, rusztikus kenyérélmény érdekében inkább sütőben (vagy kemencében) szeretnénk megsütni a kenyerünket, akár itt, akár a következő fázist követően kivegyük a gépből a tésztát, és manuálisan folytassuk a kenyérkészítést.

A kenyérsütő univerzális kelesztő funkciója

Ha a kelt tészták készítésének neheze a dagasztás, akkor a legkényesebb része a kelesztés. Ezt is saját bőrén tapasztalhatta mindenki, aki valaha ilyesmire adta a fejét. Ám szerencsénkre a dagasztáshoz hasonlóan a kelesztő funkciót is használhatjuk önmagában bármilyen tészta kelesztésére – ami a zárt rendszerben biztosított ideális hőmérsékletnek hála igen jó eredménnyel működik.

A kelesztést is átveszi a kenyérsütő, zárt térben sokkal gyorsabban és a hibalehetőségek kiküszöbölésével kelhet meg a tészta.

Kalácssütés

A kenyérsütő gép nemcsak kenyér, de foszlós kelt kalács sütésére is pontosan ugyanúgy alkalmas a művelet legelejétől a legutolsóig, mint a kenyér esetén: csak beletesszük a hozzávalókat, és várjuk, hogy kisüljön az illatos kalács. Ha a kenyérfélék állagát illetően néhányan kritikát fogalmaznak is meg az elkészült termékről, az egészen bizonyosan nem érinti a kalácsot – a kenyérsütőben készült legegyszerűbb kelt kalács is tökéletesen kielégít minden várakozást.

Milyen kenyérsütőt vegyünk?

Elég sok árkategóriában kapható kenyérsütő – a drágábbakra (csakúgy, mint más értékes háztartási és elektromos készülékünkre) ne felejtsünk el kiterjesztett garanciát kötni, hogy hosszú távon élvezhessük a gép előnyeit.

A kenyérsütő alapfunkcióinak tekintetében a legfontosabb szempontok:

  • A programválaszték terén minimum a fehér, a barna/korpás kenyér, a kalácssütés, és nem árt a gluténmentes kenyér opció.
  • Legyen rajta „kizárólag sütés” és „kizárólag kelesztés” funkció.
  • Hasznos, ha van előre beállítható időprogramozás.
  • Jó, ha van opció a súlybeállításra.
  • Jó, ha van opció a kenyér sültségének (a héj színének és ropogósságának) beállítására.
  • Előnyös részlet a kis ablak a kenyérsütő tetején, amin át követhetjük, mikor hol tart a művelet (mellesleg meditatív mozinak sem utolsó).

További szempontok:

  • egy vagy két keverőlapát működik benne,
  • jelzőszignál a további hozzávalók (például magok) adagolására,
  • kerek vagy négyszögletes az üst (sütőtál),
  • egy vagy két sütőtál van benne,
  • vannak-e manuális beállítási lehetőségek,
  • a külseje rozsdamentes acél vagy műanyag,
  • a sütőtál rozsdamentes acél vagy teflon,
  • egy vagy két hőérzékelő (külső-belső) van benne,
  • mekkora a gép teljesítménye.