Klóros, arzénos víz? Ezeket a víztisztító rendszereket ajánljuk

/ december 15, 2021/ Tanácsadás

A háztartásokban nagy aggodalmakat szokott kiváltani a csapvíz minősége. Iható, vagy túl klóros, esetleg túl kemény a víz? Egyre több háztartásban szereznek be különféle víztisztító rendszereket. A megfelelő víztisztító rendszer kiválasztása azonban attól függ, hogy pontosan mit szeretnénk kiszűrni velük. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen víztisztító rendszerek érhetők el a piacon, illetve milyen kockázatot von maga után, ha nem, vagy nem rendeltetésszerűen használjuk a berendezést.

Az otthoni víztisztító rendszerek bevezetésével tisztább és egészségesebb lesz a víz.

Miért vásárolunk víztisztító rendszereket?

A válasz nem is olyan egyértelmű, mivel számos okból kifolyólag dönthetünk víztisztító berendezést beszerelése mellett:

  • a baktériumoktól való félelem,
  • a környezetvédelem,
  • a klóros vagy kemény víz,
  • a rossz ízű, szagosabb víz,
  • de vannak, akik egyszerűen csak a palackozott ásványvíz fogyasztást szeretnék helyettesíteni tiszta csapvíz ivásával.

Érthető tehát, hogy a vizet valamilyen módon szeretnénk megszűrni, és elkerülni azokat a kellemetlen betegségeket, amelyek a szennyezett víz ivásával járnak. Amennyire csak lehet természetesen igyekszünk tiszta vizet inni. Léteznek olyan szennyeződések, amelyek néhány alapszabály betartásával könnyen kiszűrhetők, viszont durvább esetekben érdemes az alábbi berendezések közül valamelyiket beszerezni. Mielőtt azonban hasraütésszerűen megvásárolnánk egy víztisztítót, járjunk utána, mi okozza a szennyeződést. Így fogjuk tudni eldönteni, hogy ténylegesen milyen rendszert is érdemes otthonra beszerezni.

A víztisztító berendezést általában a mosogató alá érdemes beszerelni.

Fontos azonban kijelenteni, hogy a vízszűrő rendszer tisztítása már a saját felelősségünk! Annak ellenére, hogy a rendszer megszűri a baktériumokat, a beépített szűrő idővel éppúgy szennyezett lehet. Gyakran a szűrőn alakul ki egy hatalmas baktérium-szaporulat. A helytelenül használt víztisztító többet árt az egészségünknek, mint amennyit használ. A szűrőket ezért érdemes legalább 2 havonta cserélni. Erre főleg nyáron figyeljünk oda, hiszen a nagy melegben a baktériumok is gyorsabban elszaporodnak a szennyezett szűrőn.

Fontos tudni, hogy mit akarunk kiszűrni

Ha a vízben klórtöbblet van, elég csak folyatni egy ideig a csapvizet és a klór magától kiürül. Noha ezzel orvosoltuk a helyzetet, a klórszag gyakran még ezután is megmarad. Az arzén- és ólomszűrés esetében már komolyabb berendezés szükséges.

Kancsós víztisztítók

A kancsós víztisztítók szűrői cserélhetők. A készülék többnyire aktívszén szűrőt és ioncserélő gyantát is tartalmaz. A kancsós tisztító kiszűri az oldott szerves anyagokat – mint a klóros mellékvíz. Kellemetlen szagoktól és ízektől mentes vizet ihatunk a használatával.

A kancsós víztisztítók hazsnálata nem igényel szerkezeti átalakítást, hiszen egyszerű, asztali eszközök.

A szénszűrő ezüstözése ugyan további mikrobiológiai védelmet jelent, viszont így fennáll annak a veszélye, hogy ezüstmaradványok kerülnek a vízbe. Érdemes erre odafigyelni.

A készülék ioncserélője lágyítja a vizet, miközben megőrzi annak kalcium- és magnézium tartalmát. Így a szervezet továbbra is hasznosíthatja a vízben lévő ásványi anyagokat, és nem szűri ki azokat a baktériumokkal együtt a szűrő. Számos kutatás kimutatta, hogy ezek az elemek vízből sokkal jobban felszívódnak az emberi szervezetben.

A vezetékből a víz egy zárt rendszeren keresztül áramlik a fő tartályba, majd onnan a szűrőkhöz.

Ha egy aktívszenes szűrőt a pult alá akarunk beszerelni, kizárólag akkor veselkedjünk neki mi magunk, ha rendelkezünk vízvezeték-szerelői tapasztalattal.

Ozmózis technológia

Az ozmózis-technikával a víz a hígabb közeg felől a sűrűbb közegbe igyekszik egy membránon keresztül. Nyomás hatására ez a folyamat ellentétessé válik – ezt hívjuk fordított ozmózisnak. Utóbbi technológiát alkalmazó rendszerek zárt szisztémában, nyomás alatt préselik át a membránon a szűrt vizet.

A víztisztító ozmózis technológiával szűri meg a vizet.

Kétféle szűrőt tartalmaz ez a technológia:

  • mechanikait – amely kiszűri a szilárd, lebegő részecskéket, valamint
  • az aktív szénszűrőt – amely a klórszármazékok kiszűréséért felel.

A membrán feladata emellett, hogy a továbbhaladó vizet megszűrje az egyéb szennyeződésektől. Legalább 2-4 évente cseréljük. A membrán után következik az aktívszén utószűrő, ami az oldott gázok szűrését végzi.

Vízlágyítók

Ez a mosogató alá beszerelhető készülék egyszerű, ugyanakkor méretesebb, nehezebb szűrőrendszer. A vízlágyítók használata akkor ajánlott, mikor a vizet nem vízivás céljából szűrnénk, hanem a háztartási gépeinket szeretnénk megóvni a durva vízkőlerakódásoktól és egyéb súlyos károsodásoktól.

A vízlágyítók használatára szükség lehet, ha nagyon magas a víz keménysége.

A vízlágyítóval megszűrt víz az ásványi anyagokat is kiszűri, így a víz ásványianyag-mentessége miatt fogyasztásra nem ajánlott. Amennyiben fontos számunkra, hogy a háztartási gépeink hosszú távon és megfelelően működjenek, az említettek mellett érdemes őket kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatás megkötésével is bebiztosítani.

Egyéb víztisztító rendszerek

Ha az ivóvíz túl sok arzént, nitrátot vagy ólmot tartalmaz, a speciális víztisztító berendezések bizonyulhatnak jó választásnak. Ezek a rendszerek az előzőekhez viszonyítva már jóval összetettebbek. Ne feledkezzünk meg tájékozódni a készülék hatósági engedélyéről, mielőtt otthonunkban fel kívánjuk szerelni.