Legyen helye az ünnepi menünek a hűtőben is!

/ december 15, 2021/ Hűtőszekrény

Az év vége felé több rekord is várható. Ilyen például a hidegrekord, a hórekord, és az egy főre jutó táplálékbevitel rekordja. Ez az a hónap, amikor a fanatikus fogyókúrázók is inkább beletörődnek a sorsukba, és „idén már úgyis mindegy” alapon sodródnak az árral. Természetesen tisztelet a kivételnek. Az év utolsó két hetének azért jellemzően kötelező eleme az étkezés.

A karácsonyi logisztika elemi része, hogy ellenőrizzük, minden elfér-e majd a hűtőben, amit főztünk.

Több megoldás létezik a témában. Akik időhiányban szenvednek, vagy gyakorlatlanok azok számára egyszerű és tökéletes megoldás, ha megrendelik a sok finomságot, a háztartások többsége azonban maga feszül neki a különféle fogások legalább részbeni megalkotásának. A felkészülési időszak feszített tempójában a gyerkőcök is részt vesznek általában. Nem ússzák meg, ilyenkor a Playstation meg az Xbox kontrollere helyett krumplipucoló, fakanál, süti kivágó forma forog a kezükben. Apa pedig, (többnyire külső kényszer hatására) a sportcsatorna helyett újragondolt pulykasült recepteket nézeget. Anya taktikai szervezőkészsége, és koordinátori szerepköre itt csúcsosodik ki leginkább az év során. Jobb esetben duzzogás nélkül mindenki elvégzi a rábízott feladatokat, és olajozott gépezetként működve megszületik a karácsonyi menü. A legtöbb család ilyenkor nagy tételben gondolkodik. Ez azt jelenti, hogy a több jobb, mint a kevesebb, jusson bőven mindenkinek, még a vendégeknek is! Ebből fakad, hogy hirtelen „összemegy” a hűtő, és komoly fejtörést okoz a rengeteg étel tárolása. Lássunk néhány praktikát, hogyan enyhíthetünk ezen a jelenségen!

Amikor ellenőrizzük a hűtőben tárolt ételek szavatosságát, azzal a lendülettel takarítsuk is ki.

Romlott? Ki vele!

Valljuk be bátran, szinte mindenki hűtőjében akad valami, aminek már lejárt a fogyaszthatósági ideje. Ezeket a dolgokat dobjuk ki és máris több hely lesz a hűtőben! Vannak olyan ételek is, amiket ugyan tárolunk a hűtőben, de 99 százalék, hogy sem mi, sem pedig a családtagjaink nem fogják megenni. Ezek többnyire olyan dolgok, amikkel „mellé nyúltunk”. Megvettük, esetleg kaptuk, de nem ízlik senkinek. Ha bontatlan, és szavatossági időn belüli a termék, nyugodtan ajánljuk fel például a szomszédnak vagy egy ismerősünknek, barátunknak.

Együnk meg mindent, amit lehet

A másik fontos alapelv, hogy már az alapanyagok bevásárlásakor legyen szinte üres a hűtő. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy megeszünk belőle mindent. Egyszerű, ugyanakkor praktikus megoldás, ha az ünnepek előtt a hűtőnk tartalma alapján állítjuk össze az étrendünket. Így szépen felhasználhatjuk azokat az alapanyagokat, ételeket, amelyek nélkülözhetőek, ezzel helyet szabadítunk fel.

A rendezett környezetben a karácsonyi hangulatot is sokkal könnyebb megtartani.

Biztos, hogy a hűtőben a helye?

Vannak ételek, amiket sokan annak ellenére a hűtőben tartanak, hogy nem kellene. Sőt, akad olyan élelmiszer, aminek kifejezetten hátrányára válik a hűtés, mégis a hűtőben tárolják. A fokhagymát, vöröshagymát, burgonyát, gabonapelyhet, kenyeret ne tartsuk hűtőben! A paradicsom 12 celsius fok alatt szép lassan megszabadul az ízanyagaitól, „vízízű” lesz. Ezeket az élelmiszereket nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. A kávé a hideg, párás levegőtől elveszti aromáit, tároljuk egy zárt dobozban, a hűtőn kívül. A csonthéjas gyümölcsök sem szeretik a hideget. A barackot, szilvát, nektarint tároljuk szobahőmérsékleten, mert a hűtőben nem fognak megérni! Ha már érettek, mehetnek a hűtőbe, de inkább fogyasszuk el mihamarabb, amíg még ízletes. Az uborka tovább friss marad a hűtőn kívül, mint a hűtőben. A sütőtök egy hűvösebb tárolóban, kamrában egy hónapig is eláll, ha egészben van. Ha fel van vágva, akkor viszont már érdemes hűtőbe tenni. A mogyoróvaj és a méz sem igényel hűtést, hűtőben csak megkeményednek, a méz kikristályosodik és nehezebb őket felhasználni! Az alma pedig inkább az asztalra kerüljön egy szépen dekorált gyümölcskosárba, mint a hűtőbe. Ott ugyanis veszít ropogósságából, és semmivel sem áll el tovább, mint egy hűvösebb, de nem hideg helyen.

Az almának és sok minden másnak sem a hűtőben van a helye.

Logisztika a hűtőben

Az apukák általában egy kombi csomagtartójába be tudnak varázsolni egy fél lakást. Ezt a képességet kell kamatoztatni a hűtőben is. A félig megtöltött lábasok, hatalmas tálak rengeteg helyet foglalnak fölöslegesen a hűtőben. Ezeket különféle méretű, egymásra pakolható, légmentesen zárható edényekkel, tasakokkal helyettesítsük, és máris ki tudjuk tölteni a teljes hűtőteret. Emellett ezeknek a dobozoknak a segítségével alkothatunk egy tökéletes rendszert, amin a család bármelyik tagja eligazodik (például a kék színűben a húsok vannak, a zöldben a zöldségek, a pirosban a sajtok, stb.).

Egy plusz tipp:

Családi házzal, vagy erkéllyel rendelkezők bátran kirakhatják estére az ételt. Odakinn ugyanis sokszor hidegebb van, mint a hűtőben. Természetesen arra ügyeljünk, hogy a kutyus, mókus, medve ne férjen hozzá a kirakott fogásokhoz!A hűtőnk mindennapi társunk, a nap 24 órájában rendelkezésünkre áll. Tegyünk róla, hogy ez így is maradjon, kössünk rá kiterjesztett garancia szerződést, hogy sokáig tudja számunkra tárolni és frissen tartani a finom falatokat! Így nyugodtan hátradőlhetünk…és nézhetjük a Reszkessetek betörőket!