Konyhai kisgép – hasznos segítség a konyhában – vagy porfogó?

/ december 29, 2021/ Tanácsadás

A különböző konyhai kisgép típusok rendkívül hasznos segítséget jelenthetnek a konyhában, amivel sok energiát és időt spórolhatunk meg  – legalábbis ha átgondoltan választjuk meg őket. Azonban, ha csak a divatnak engedve, vagy nem kellő körültekintéssel vásároltuk meg ezeket, akkor nagy valószínűséggel azoknak az örök problémát jelentő holmiknak a sorát fogják gyarapítani, amelyeket előbb-utóbb szép csendben a garázsba vagy az alagsorba száműzünk. Lássuk hát, hogy melyik gépet kinek és mikor érdemes megvásárolni, illetve mire kell odafigyelni ahhoz, hogy hasznos segítség váljon belőlük.

Hasznos konyhai kisgép hatékony támogatás, feltéve, ha a rendeltetésének megfelelően használjuk.

Vízforraló kisgép

Nem véletlenül az első a sorban, mivel a vízforraló az egyik legpraktikusabb konyhai kisgép – azok számára is megkönnyíti a mindennapokat, akik nem igazán főzőcskéznek, de a reggeli sietségben szívesen megisznak egy teát vagy neszkávét. Az ember készülődés közben csak térül-fordul, s már fel is forrt (majd magától kikapcsol!) akár a bögrényi, akár a teáskancsónyi víz. 

A vízforraló nemcsak a teához szükséges víz melegítésében nyújt segítséget, de főzés közben is.

Akik pedig szeretnek főzni, azok ezen túlmenően is folyamatosan hálát rebeghetnek a vízforralóért: bármelyik étel főzési idejét hosszú percekkel tudja lerövidíteni, ha a csapvíz helyett a forralóban pillanatok alatt felforrósított vízzel öntjük fel – legyen az leves, tészta vagy éppen (némi körültekintéssel) akár tojás, de a szaftos húsok, raguk elforrt levének pótlására is legjobb a forró víz. Semmi extra funkció nem szükséges bele, egyedül az automata kikapcsolás elengedhetetlen.

Késes aprítógép

Aki rendszeresen főz, annak egy jó minőségű késes aprítógép nagy segítség tud lenni. A gyengébb minőségű készülékek azonban rendszerint a porfogók sorát gyarapítják, ugyanis ezekkel általában több a macera, mint amennyi a tényleges hasznuk. Ha a tál méretéhez képest túl kevés vagy kicsi benne a kés, esetleg nem jól van elhelyezve, illetve ha nem elég nagy a motor teljesítménye, akkor csak sok részletben képes a gép érdemi mennyiséget felaprítani, aminél – az elmosogatást is figyelembe véve – már kézzel darabolni/gyalulni sem több meló.

A késes aprító igazán praktikus kisgép, hiszen olyan nemszeretem dolgokat is felvág helyettünk, mint például a hagyma.

Ezért a fő vásárlási szempontok: 

 • legalább 1 literes legyen az edény, 
 • minimum két fokozata legyen, 
 • 3-4 éles, minőségi kés, 
 • 4-500 Watt 
 • csúszásmentes tapadó az alján, 
 • könnyen kivehető kések. 

Turmixgép

Az időszakos divatoknak köszönhetően sok család konyhájában lapul egy turmixgép – viszont csak azok használják, akik valóban rendszeresen fogyasztanak zöldség-gyümölcs smoothiet, turmixot vagy valamilyen joghurtos gyümölcskészítményt. Ezekhez a rostdús, vitaminban és ásványi anyagban gazdag, sűrű készítményekhez valóban kiváló segítséget jelent egy turmixgép – ha nap mint nap fogyasztunk ilyen italokat és a pulton, vagy könnyen elérhető helyen tudjuk tárolni a gépet. Ahhoz ugyanis eléggé helyigényes ez a kisgép, hogy gondot jelentsen a tárolása és időnkénti elővétele, ha nem használjuk rendszeresen.

A turmix nemcsak a kisbabáknak szánt ételt pürésíti, de az egészséges életmód hívei elkészíthetik vele kedvenc shake és smoothie variációikat.

Ha biztosan szükségünk van rá, olyat vegyünk, aminek:

 • erős a motorja (legalább 900-1200 watt),
 • magas a fordulatszáma (22 000 felett),
 • a tartálya legalább másfél literes és hőálló,
 • több sebességgel rendelkezik, lehetőleg fokozatmentesen szabályozható,
 • pulzáló funkciója is van,
 • több állású, kivehető a kése.

Robotgép

Egy jó robotgép szeletel, aprít, mixel, pürésít, krémesít, felver, dagaszt, összedolgoz… – azaz helyettesíti az előzőekben említett két kisgépet és a kézi mixert meg a dagasztót. Óriási segítség azoknak, akik rendszeresen családi mennyiséget sütnek-főznek. Beruházni is csak ebben az esetben érdemes rá, hiszen egyrészt jókora helyet foglal, ami kihasználatlanság esetén komoly kényelmetlenséget jelent, másrészt tényleg csak jó minőséget érdemes belőle megvenni, az ócska változatokkal nem éri meg bajlódni – a minőségi készülék azonban nem olcsó mulatság.

A kenyersütő talán az egyik lekkedveltebb konyhai kisgép, hiszen nagyon praktikusan alkalmazható a mindennapokban.

A vásárlás szempontjai nagyjából megegyeznek az egyedi kisgép készülékek már ismertetett paramétereivel, legfontosabb alapvetés pedig a jó erős motor. Mivel nagy értékű készülékről van szó, amit vélhetően sok éven át szeretnénk rendszeresen használni, ne felejtsünk el kiterjesztett garanciát kötni rá – ezt utólag is megtehetjük akár  az ajándékba kapott készülékek esetén is.

Tojásfőző kisgép

Tojásfőzőt garantáltan csak azoknak érdemes venniük, akik rendszeresen fogyasztanak nagyobb mennyiségben főtt tojást, és kényesek annak állagára, ám nem szeretnének stopperrel ott ácsorogni a fazék mellett. Megítélésünk szerint az előkészület a tojások kilyukasztásával így sem feltétlenül éri meg a befektetett energiát, de vannak, akik esküsznek rá. Mivel se nem túl drága, se túl nagy helyet nem foglal, megpróbálkozhatunk vele, ráadásul omlettkészítő funkció is van bennük. Minimum 6db-os, 3 főzési fokozattal rendelkező készüléket vegyünk, amihez mellékelve van a kiszúró tű, és a tojások a tálkával együtt emelhetők ki.