Miért érdemes odafigyelnünk a porszívók rendszeres tisztítására?

/ január 11, 2022/ Takarítás

Laikus felhasználóként könnyen gondolhatnánk, hogy a porszívónak nincs szüksége a rendszeres karbantartásra, tisztításra. Végigtoljuk vele a lakást, ha megtelik, kicseréljük a porzsákot – ha éppen ilyen gépet használunk – és, mint aki jól végezte a dolgát, mehet is vissza a helyére. Természetesen így is hozzá lehet állni ehhez a kérdéshez, ebben az esetben viszont ne lepődjünk meg azon, ha legrosszabb esetben a porszívónk idő előtt felmondja a szolgálatot. De az is elég bosszantó tud lenni, ha „csak” nem szív megfelelően, vagy érezzük, hogy el van dugulva valahol és a felszívott por egy részét visszanyomja a levegőbe, vagy éppen annyira megtelik szőrrel-hajjal a kefés feje, hogy alkalmatlanná válik a rendeltetésszerű használatára. A tisztításra, megfelelő karbantartásra tehát szükség van. De hogyan álljunk neki a porszívók tisztításának és mire érdemes különösen odafigyelni? Ebben próbálunk most meg egy kis segítséget nyújtani.

A porszívók rendszeres otthoni karbantartása szükséges ahhoz, hogy valóban tiszta, pormentes otthont termethessenek.

Porzsákkal, vagy anélkül a hosszú élettartam megőrzéséért

A legfontosabb, hogy áram alatt lévő porszívó tisztításának soha ne álljunk neki. Ha meggyőződtünk arról, hogy a konnektorból ki van húzva a vezeték, akkor a porzsákkal érdemes kezdeni. Ennek telítettsége okozhatja ugyanis a leggyakoribb problémákat, arról nem is beszélve, hogy a levegőnek a porszívózás közben szinte akadálytalanul kell átjutnia a porzsákban összegyűjtött szennyeződéseken ahhoz, hogy a gép szívóereje ne szenvedjen csorbát. A porzsák cseréjénél nagyon fontos, hogy kizárólag a gyártó által ajánlott, vagy azzal 100%-osan megfelelő paraméterű porzsákokat használjunk, mert különben könnyen előfordulhat, hogy porszívónk „orrán-száján” ömleni fog a por, de akár még a készülék motorjának teljesítményére is negatív hatással lehet a nem megfelelő porzsák használata, így lényegesen korábban felmondhatja a szolgálatot.

A porszívók porzsákjának ürítésekor szedegessük le a rátapadt szöszöket is.

Figyeljünk az porszívók alkatrészeire!

Többféle funkciója is lehet a porszívófejnek. Abban az esetben, miután szőnyeget portalanítunk a kefés fejjel, időnként nem árt, ha megtisztítjuk a kefés részt a rátapadt szennyeződésektől, így a fej működése is hatékonyabbá válik. Ha van egy kis gyakorlati érzékünk, akkor néha érdemes a porszívó fejet is szétszedni és belülről is megtisztítani, hiszen az itt felgyülemlett haj, vagy éppen szőr maradékok szintén komoly fennakadást okozhatnak. Vigyázzunk azonban, mert a műanyag részecskék könnyen törnek, repednek, ami a porszívó teljes használhatatlanságához vezethet.

Időnként szereljük szét  a porszívó fejét és alaposan tisztítsuk meg.

A porszívók szűrőinek megfelelő tisztítása

Bizonyára többen tapasztalták már, hogy a porzsák cseréjét követően is gyengén szív a porszívó. Ilyenkor érdemes a szűrőre, szűrőkre gyanakodni. Ezek tisztítása sem igényel szakembert, a használati utasításnak megfelelően miután kiszedjük a szűrőt, óvatosan rázzuk és fújjuk ki belőle a port, majd helyezzük vissza a helyére. Ma már egyre népszerűbbek – nem véletlenül – a nem porzsákos porszívók. Ezek az ún. HEPA, vagy a vízszűrős típusok lényegesen hatékonyabb szűrő hatással rendelkeznek, de természetesen ezek esetében sem úszhatjuk meg a tisztítást. A HEPA szűrős porszívók három féle szűrővel is el vannak látva. A porgyűjtő-tartály és a motor mellett egy finom szűrővel is rendelkeznek. Ezeket érdemes rendszeresen kiporolni, vagy éppen kimosni természetesen a szűrő típusától függően és évente legalább egyszer cserélni. Ezzel tudjuk ugyanis biztosítani a porszívó hatékony szívó hatását.

A HEPA-filtert nemcsak tisztítani, de cserélni is kell a jó hatásfokú takarítás érdekében.

A vízszűrős porszívók tartályából a vizet természetesen rendszeresen ki kell üríteni, de ne tévesszen meg senkit, ez még nem jelent tisztítást. Fontos, hogy ha nem is minden vízcserénél, de legalább néhány havonta a víztartály belsejét ajánlott alaposan átmosni, akár fertőtlenítőszeres vízzel is. Így tudjuk ugyanis hosszú távon biztosítani, hogy a tartály falán keletkező lerakódások ne rontsanak a porszívó szűrő hatásán.

Környezetünk védelmében is érdemes növelni porszívónk élettartamát

Megfelelő karbantartással és tisztítással, valamint természetesen a gyártók által előírt használati utasítások maximális betartásával elérhetjük, hogy a porszívónk ne váljék idő előtt lomtalanítás tárgyává. Mivel ezeknek a készülékeknek az ára is jelentékeny, az állagmegóvás mellett érdemes rájuk rögtön a vásárlást követően kiterjesztett garancia szerződést kötni. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a plusz kis energiabefektetéssel mi magunk is hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődéshez, és környezetünk védelmére kelhetünk, hiszen ha ritkábban szükséges új porszívót vásárolnunk, azzal nemcsak magunknak teszünk jót. Szóval egy kis tisztítás nagy lépést jelenthet.