Grillsütő – a grillezés otthoni élménye

/ január 18, 2022/ Tanácsadás

Attól kezdve, hogy beköszönnek az első tavaszi napsugarak, egészen a vénasszonyok nyaráig az egyik legkedveltebb társasági szórakozás a kerti grillezés. Jó levegőn, jó társaságban, remek ételekkel és italokkal, mi több kellhet még a felhőtlen szórakozáshoz? De sajnos a grillezés egy abszolút szezonális kikapcsolódási forma, vagy mégsem? Ez a megállapítás ugyanis egészen addig volt igaz, amíg a grillezés szerelmeseinek ki nem fejlesztették az otthoni grillsütő típusokat, amelyek valóban forradalmasították a sütögetés élményét, hiszen ma már nemcsak megfelelő időjárási körülmények között, de bármikor, amikor éppen eszünkbe jut, áldozhatunk a grillezés szenvedélyének az otthonunkban. Így a társasági élmény mellett a téli estéken sem kell lemondanunk azokról az ételekről, amelyeket el lehet ugyan másképpen is készíteni, de az igazi ínyenceknek nem érdemes.

A grillsütő otthonunk biztonságában teszi lehetővé az egyik legkedveltebb társasági összejövetel élvezetét.

Milyen grillsütőt érdemes otthonra választani?

Akik szabadban átélték már a faszenes grillsütők begyújtásának mizériáját (megfelelő minőségű faszén beszerzése, parázsra várakozás, füstképződés és még folytathatnánk a sort) és nem feltétlenül vágynak minden egyes sütögetés alkalmával hasonló élményekre, azoknak mindenképpen ajánljuk egy elektromos grillsütő beszerzését. A szomszédokat is irritáló füst helyett ezeknél a szerkezeteknél kizárólag a húsok és zöldségek ínycsiklandozó illataival kell sütés közben megküzdenünk.

ZA elektromos grillsütő teljesítményének el kell érnie a 2000Wattot.

Elektromos grillsütő választásánál azonban több dologra is érdemes odafigyelnünk. Talán a legfontosabb szempont, hogy a sütőfelületet megfelelő hőmérsékletre lehessen felmelegíteni. Ha ugyanis nagyon sokáig kell sütni a húst, akkor elveszti nedvességtartalmát és bár kívül ropogós, de belül száraz végeredményt kapunk. Ezért ajánlatos, hogy a grillsütő teljesítménye elérje, vagy meghaladja a 2000 wattot. Fedeles és fedél nélküli készülékekből is igencsak bő a kínálat. A fedeles típus élménye inkább hasonlít a hagyományos sütőkéhez, míg a fedél nélküli változatok adják leginkább vissza a szabadtéri grillezés élményét. Ami a tisztításukat illeti ezekkel a gépekkel, lényegesen egyszerűbb dolgunk van a kültéri faszenes megoldások rendben tartásához képest. Az asztali, elektromos grillsütőket ugyanis általában ellátják egy kihúzható tartállyal, amelybe a zsír és olaj cseppek összegyűlnek, így sütést követően ezek könnyen eltávolíthatóak és tisztíthatóak.

A grillsütő a nyár ízeivel kényeztet akr télen a négy fal között is.

Grillsütő vásárlásakor is fontos szempont a kiterjesztett garancia szerződés megkötése, így biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak a hagyományos garancia nyújtotta idősávon belül, de akár még évekkel később is egy esetleges meghibásodás esetén sem kell új készüléket vásárolni. Az elektromos grillsütő előnye még a mobilizálhatósága. Gyakorlatilag bárhol, bármilyen körülmények között használhatjuk, ahol van a közelben elektromos aljzat. Talán éppen ez a legnagyobb előnye az ún. gázgrillhez képest, amelyeket elsősorban erkélyeken, teraszokon érdemes üzemeltetni. A hozzá való gázpalack beszerzése és pótlása azonban érthető okokból nem tartozik a legkedveltebb kiegészítő gasztronómiai élmények közé.

Miért éppen a grillsütő ne legyen okos?

Haladni a korral a gasztronómiában sem szégyen, sőt. Ma már olyan intelligens grillsütők is megtalálhatók a széles palettájú kínálatban, amelyek nálunk is sokkal jobban tudják, hogy mit is szeretnénk valójában. Ezek az ún. kontakt grillek – hogy csak egy példát említsünk – észlelik például, hogy milyen vastagságú hússzeleteket helyeztünk az elektromos grillsütőbe és annak megfelelően szabályozzák a sütés minőségét, hogy nekünk az étel elfogyasztásakor tökéletes élményben lehessen részünk. Az intelligens grillsütőket beállíthatjuk aszerint is, hogy a húst teljesen-, közepesen átsütött módon, vagy éppen kicsit véresen szeretnénk fogyasztani.

A vertikális grillsütő esetében egy függőelegesen elheyezett forgó tűre helyezzük az ételt.

A vertikális grillsütő

Ha a gyros, vagy kebab húsok „lassan forgó” illatáradatát szeretnénk otthon átélni, esetleg éppen egy szépen felfűzött rablóhúst akarunk a családnak feltálalni, akkor a vertikális grillsütő a megfelelő választás számunkra. Jellemzője, hogy a hagyományos elektromos grillsütőkkel szemben a vertikális megoldásnál egy forgótű segítségével süthetünk, amely a grillfelület előtti folyamatos forgásával biztosítja az egyenletes sütést. A speciális szabályozóknak köszönhetően természetesen előre beállíthatjuk egyrészt a forgás sebességét, másrészt a sütés hosszát. Így, ha például vendégeket fogadunk, akkor nyugodtan „magára hagyhatjuk” a vertikális grillsütőnket és csak a végeredménnyel, a frissen sültek tálalásával kell foglalkoznunk.

Bár az eddigiekben még nem említettük, azért semmiképpen sem szeretnénk kihagyni, hogy az otthoni grillezésnél a zöldségeket sem érdemes elhanyagolni, mint ahogy az elektromos grillsütők komplexitásukból adódóan a meleg szendvicsek készítésére is kiválóan alkalmasak. Ma már tehát szerencsére nem kell az eget kémlelnünk és a jó időben reménykednünk ahhoz, hogy egy jót grillezhessünk.