A legnépszerűbb játékkonzolok

/ január 19, 2022/ Tanácsadás

Nem feltétlenül köthető nemhez, de mégis a férfiakat nagyobb számban “szippantja be” a videójátékok virtuális világa. A játékosok korosztálya pedig egészen széles spektrumon mozog. Legyen a játékos bármilyen nemű vagy korú, már az induláskor roppant nehéz döntést kell meghoznia: PC vagy konzol? Ha konzol, akkor melyik konzol? Mi alapján döntsön? A gyártók egyáltalán nem könnyítik meg a döntést, hogy a felhasználó melyik útra lépjen. A két legnagyobb konzol – a Sony (Playstation) és a Microsoft (Xbox) – közt dúló harc közben újra feltűnt, és újra sikert sikerre halmozott nevető harmadikként a Nintendo (Switch). A Sony és a Microsoft általában egyidőben dobja piacra az új generációs konzoljait, tehát még időben is „azonos síkon” mozognak, hogy még tovább fokozzák a játékos kedvű vásárlók bizonytalanságát. Mielőtt nagy levegőt vennénk, és egyikbe beruháznánk, érdemes néhány dolgot átgondolni a játékkonzolok vásárlása előtt.

A játékkonzolok népszerűek a gyerekek, fiatalok és felnőttek körében is.

Milyen játékokkal szeretnénk játszani?

A játékok zöme kijön minden konzolra, illetve PC-re is (például Mortal Kombat 11). Emellett viszont minden konzolnak vannak exkluzív címei. Ezek olyan játékok, amik csak az adott konzolra (és esetleg PC-re) jelennek meg, de más konzolra még véletlenül sem. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk Xbox vonalon indulunk el, nem bújhatunk Pókember, vagy a Death Stranding hősének a bőrébe. Mivel minden konzolnak megvan az exkluzív játékarzenálja, a döntésünk kulcsa lehet, hogy van-e esetleg valamilyen kiszemelt „favoritunk” ezekből a címekből.

Kivel szeretnénk játszani?

Magányos farkasként szeretnénk megmenteni, vagy leigázni a világot vagy barátokkal, családtagokkal vállvetve? Ez a paraméter azért lehet sarkalatos, mert a legtöbb játék még nem támogatja a cross-playt. Ha egy barátunknak Xboxa van, mi pedig a Switch mellett döntöttünk, hiába van meg ugyanaz a játék, nem tudunk egymással (vagy egymás ellen) játszani. Ha a baráti, ismerősi körben a PS van túlsúlyban, és szeretnénk velük játszani, akkor célszerű nekünk is a Playstation mellett dönteni. Ha kifejezetten cross-play-t támogató játékokat vásárolunk, akkor ezt a problémát egyszerűen kiküszöbölhetjük. Ezekben a játékokban ugyanis lehetőségünk van más platformon játszó bajtársakkal is játszani.

A játékkonzolok kontrollere

Ahány konzol, annyiféle kontroller. Mielőtt letennénk a voksunkat az egyik játékmasina mellett, azért célszerű kézbe venni a kontrollert. Ha még ezelőtt nem volt konzolunk, akkor jó ha tudjuk, hogy mit kell majd megszoknunk. Természetesen merőben más kialakítással bírnak az egyes játékkonzolok kontrollerei, így fontos, hogy az számunkra kényelmes legyen, kézre álljon. Mégiscsak évekig ezen fog majd múlni az „életünk”.

A játékkonzolok gyrtói mind saját kontrollerrel álltak elő, egyik sem kompatiilis a másik gyártó készülékével.

Van-e már meglévő konzolunk?

Csak a példa kedvéért, tegyük fel, hogy van már egy előző generációs konzolunk. Ehhez nyilván vannak már megvásárolt játékaink is. Az új konzolok visszafelé kompatibilisek, és a régebbi játékok nagy része játszható rajtuk – nem is akárhogyan! A kompatibilis játékokhoz ugyanis jöhet „ráncfelvarrás”, azaz egy upgrade, mely az új konzol által biztosított technikai hátteret kihasználja. Ez azt jelenti, hogy régebbi kedvenceinket úgy láthatjuk, ahogy ezelőtt még soha! Lenyűgöző grafika, szuper fények, extra effektek, és minimális töltési idők garantálják, hogy kedvet kapjunk az újrajátszáshoz. Tehát, ha már van egy előző generációs konzolunk, és ahhoz olyan játékok, amihez jött (vagy jönni fog) upgrade, akkor még nehezebb lesz a döntés. Maradunk a már bevált konzolnál, hiszen van egy csomó játékunk hozzá. Kacsintunk az új felé, és kipróbáljuk egy másik gyártó konzolját.

Vannak olyan konzoljátékok, melyeket kiadnak PC-kompatibilis verzióban is.

A különféle „kivitelek”

A gyártók különféle modellekkel rukkoltak elő, hogy ha sikerülne platformot választanunk, akkor tovább válogathassunk. Ezek többnyire tárhelyben és felbontásban térnek el, illetve abban, hogy bizonyos típusok csak digitálisan vásárolt játékokat képesek kezelni (lemezes játékkal nem használhatók). 

A játékkonzolok fenntartása

Ez gyakorlatilag a játékok árát, illetve például a multiplayer játékokhoz szükséges előfizetést takarja. Ezek a különböző játékkonzolok esetén eltérők, ahogyan árban, úgy extrákban is. Az előfizetésekhez játékok, vagy szuper akciók is járhatnak. Döntéskor ezek a költségek, és lehetőségek is nyomnak valamennyit a latba.

Az igényeink

A PC-hez képest a konzolokra nem kell egy vagyont költeni, azok a játékok, amik az adott generációhoz kijönnek, tökéletesen futni fognak rajta, és teljes játékélményt fognak nyújtani.

A PC-vel ellentétben a játékkonzolok esetében nem kell annyit költeni a fenntartásra.

Persze azért akad rá példa, hogy néhány patch szükséges egy-egy sietve kiadott játéknak ehhez, de nem kell amiatt aggódnunk, hogy elviszi-e a játékot a videókártyánk. Ha nincs 4K-s televíziónk, akkor ezt a funkciót hiába tudja a konzolunk, ezért ez is legyen szempont. Ha nem csak otthon, hanem bárhol máshol (akár utazás közben) szeretnénk játszani, a Switch viszi a prímet. Ez ugyanis egy mobilis eszköz, bárhová vihetjük, és persze Tv-re is köthetjük.

A játékkonzolok ára

A Sony és a Microsoft konzoljai nagyjából egy árfekvésben vannak, a Switch ára viszont barátibb. Persze egyik sem nevezhető olcsónak, főleg ha egy szuper tévét, hangrendszert is beszerzünk mellé.

A Switch mobil játékkonzol, baráti ára mellett hordozható is.

Az ördög azonban soha nem alszik, így érdemes a drága készülékekre kiterjesztett és/vagy baleseti garanciát kötni, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés!