Főzőlapok és sütők karbantartása

/ január 21, 2022/ Tanácsadás

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni a kerámialapos tűzhelyünk és a sütőnk épségét, szépségét és kifogástalan működését, érdemes odafigyelnünk gondos ápolására a napi használat során. Emellett persze jó, ha nem felejtünk el kiterjesztett garanciát kötni rá, mely segítséget nyújt a főzőlapok mégoly szakszerű használata mellett is előforduló meghibásodások esetében, különösen, ha a gyári garancia már lejárt.

A főzőlapok és a sütő rendszeres karbantartásának részét képezi a felületek tisztántartása is.

Előzzük meg a bajt

A tisztán csillogó főzőlap és sütő egyik legfőbb titka a megelőzés, hiszen a legtöbb bosszúságot a kifolyt-kifröcskölt, majd durván odaégett étel okozza. Tegyünk meg sütés-főzés közben minden lehetséges óvintézkedést annak érdekében, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön a felületre: használjunk párakieresztő nyílással ellátott fedőt a forralással készülő ételekhez, fröccsenésgátló védőszitát a zsírban-olajban sütéshez, sütőzsákot vagy alufóliát a sütőben sütéshez, zsírfogó tepsit a rácson grillezett hús alá – ezekkel megakadályozhatjuk a legdurvább szennyeződéseknek a felületre jutását.

A főzőlapok tisztántartásának részeként gondoskodjunk az edényeink aljának alapos tisztításáról is.

Fontos tudni, hogy a sérült aljú fémedények az üveg- és kerámiafelület karcolódását okozhatják, ezért ilyet semmiképpen ne használjunk.

Talán meglepő, de a kerámia- és indukciós főzőlapok legnagyobb ellensége a cukros szennyeződés. Ha ilyesmi kerül a főzőfelületre, annak letakarításával ne várjunk, mert az odaégett cukor végérvényesen károsíthatja a főzőlapot. Ilyenkor azonnal vegyük le az edényt, zárjuk el a hőt, várjunk egy cseppet, de még akár forró állapotban óvatosan, kesztyűben, gyors mozdulatokkal távolítsuk el a cukros ételmaradékot egy arra alkalmas eszközzel vagy egy nedves ronggyal.

Főzőlapok tisztítása

A kerámia- és indukciós főzőlapok napi tisztítása nem igényel különösebb fortélyt: nedves szivaccsal vagy puha törlőkendővel mossuk át – ehhez használhatunk semleges mosogatószert vagy egy kis ecetes vizet, majd tiszta vizes szivaccsal is mossuk át, végül egy papírtörlővel vagy száraz kendővel töröljük szárazra.

A főzőlapok tisztítását mindig puha törlőkendővel és nem szemcsés tisztítószerrel végezzük.

Makacs, ráégett szennyeződések

A makacs, odaragadt szennyeződések adott esetben dörzsölést igényelnek, ám ezzel legyünk nagyon körültekintőek, mert az üvegfelület könnyen karcolódik.

Ne használjunk:

 • súrolószereket,
 • maró vegyszereket,
 • fém vagy egyéb súroló eszközt,
 • éles eszközt (kést, pengét).

Amit használhatunk:

 • semleges mosogatószer,
 • ecetes víz,
 • speciális kerámialap tisztítószer,
 • szivacs, törlőkendő,
 • speciális kerámialap kaparó eszköz,
 • speciális kerámialap tisztító kefe.

Ha szükséges, a kifejezetten erre gyártott kaparóeszközzel óvatosan távolítsuk el a legmakacsabb szennyeződést, ügyelve annak használati útmutatójában megadott helyes szögre (30-45°). A többi szennyeződést kissé felpuhíthatjuk némi tiszta vizes vagy ecetes vizes beáztatással, majd erősebb mozdulatokkal töröljük le szivaccsal. 

Óvatosan használhatunk nem fémtartalmú, puha dörzsit is, ha végképp szükséges, de jobb, ha erre a célra beszerzünk speciálisan üvegkerámiához kifejlesztett kefét. A tartós védelem és látványos eredmény érdekében áttörölhetjük a lapot speciális kerámialaptisztító szerrel, mely egy láthatatlan védőréteget képez a felületen, nem utolsósorban csillogóvá varázsolva azt.

A sütő tisztítása

A sütő általános tisztítása, amit a komolyabb odaégések elkerülése érdekében időről időre érdemes megcsinálni, nem igényel különösebb praktikát, sem extra eszközöket, vegyszereket. Ha sütés közben megtettük a kifröccsenéstől védő óvintézkedéseket, elegendő nedves mosogatószeres vagy ecetes szivaccsal rendszeresen áttörölgetni a sütő belsejét. Ne használjunk hozzá durva súroló eszközöket, vegyszereket.

A ráégett zsiradék eltávolításához a sütő belsejéhez fejlesztett speciális zsíroldószereket használjuk.

Makacs szennyeződések

A durvább odaégésekhez használhatunk speciális sütőtisztító szereket, melyek hatékonyan feloldják a zsíros, makacs szennyeződéseket, megkönnyítve az eltávolításukat.

De alkalmazhatunk helyettük jóval egészségesebb és környezettudatosabb házi praktikákat is, bevetve a természetes tisztító szereket: ecetet, szódabikarbónát, citromot, citromsavat.

 • Felpuhíthatjuk az odaégett szennyeződéseket egy tepsibe töltött forró vízzel, a jobb hatás érdekében tehetünk bele ecetet, és a sütőt langyosra állítva hagyjuk hatni fél órán át.
 • Hasonlóképpen működik a citromos vizes oldás: itt a tepsibe 2-3 citrom levét tegyük, és magas hőfokon hagyjuk hatni a savas gőzt.
 • Készíthetünk szódabikarbónából vízzel egy lágy pasztát, ezzel bekenve a sütő megnedvesített belsejét hagyjuk hatni egy fél órát, majd nedves szivaccsal dörzsöljük át a felületet.
 • Egyesek az ecet és szódabikarbóna keverékére esküsznek, ebből készíthetünk pasztát is vagy vízzel keverve folyékony tisztító szert: spricceljük be vele a sütő belsejét, hagyjuk hatni és jöhet a súrolás.

Figyelem! Gázsütőbe csakis elzárt gáz mellett tegyünk bármilyen tisztítószert, elektromos sütőt pedig csakis áramtalanítás után takarítsunk!

Sütőrács

A sütőrács tisztítása elég bajos feladat, már csak kiterjedésénél és aprólékos rácsozatánál fogva sem éppen szórakoztató. Legjobban akkor járunk, ha egy kellő méretű edényben (lavórban vagy kádban) egy éjszakára beáztatjuk valamilyen hatékony tisztító szerrel. Ehhez is bevethetjük a sütő belsejére is bevált szódabikarbónát: tegyünk belőle 1-2 csészényit a vízbe, és másnap pillanatok alatt letörölhető az összes ráégett szennyeződés. Tiszta vízzel öblítsük át a rácsot, és már készen is van.

Alumínium és rozsdamentes acél felületek

Ezek a fémfelületek szintén érzékenyek a karcolásra és a vegyszerek okozta felmaródásra, ezért közvetlenül ne használjunk rájuk sem súroló-karcoló eszközöket, sem súrolószereket, vegyszereket. Speciális tisztítószert vagy semleges mosószeres vizet használjunk, amit szivaccsal vagy puha törlőkendővel vigyünk fel a felületre, majd mossuk át tiszta vízzel, és töröljük szárazra.