Tökéletes moziélmény otthon?

/ január 27, 2022/ Tanácsadás, TV

A régi, klasszikus moziélménynek szerves része, hogy az előttünk ülő kosárlabda csapat feje belelóg a képbe, vagy jár-kel a film alatt. A dübörgő, fantasztikus hangeffektekhez pedig pár másodpercenként csörgő-zörgő hangok társulnak. A technika fejlődésével az ember „hazavitte” a mozit, így most már bármikor leállíthatjuk a filmet, ha ki kell ugrani egy kis nassolnivalóért a konyhába, és ráadásul nem kell felállítani a sorból 10-15 nézőt, ha szeretnénk kijutni, mert soknak bizonyult az üdítő. De vajon a hangulatot is be tudjuk csempészni a szobánkba? Lássuk akkor, hogy mégis mi kell ahhoz, hogy az otthon valódi moziélményt élhessünk át.

A tökéletes moziélmény biztosításához otthon minden igényt kielégítő szettet kell összeállítani.

A helyiség

Nem mindegy, hogy hol is szeretnénk maximalizálni a mozizós élményeinket. Van erre egy egész, szép nagy szobánk? Mennyire igényli a hely a teljesítményt? A tévéhez hely kell, a projektorhoz meg még több hely (méghozzá speciális, de erről majd később). A hangszórókat, hangfalakat el kell helyezni, a kábeleket el kell rejteni, hogy esztétikus és biztonságos legyen az egész. A panelház hetedik emeletére felesleges az ultra „hangcucc”, mert sohasem tudjuk majd kihasználni. A családi házban lakók szerencsésebb helyzetben vannak, mert ott több a lehetőség, a radiátorcsövet kopogtató szomszéd pedig kevesebb! A rendszer elhelyezése nemcsak a hang, hanem a fényviszonyok miatt is kulcsfontosságú. Ha egy panorámaablakos fallal szemben helyezzük el a tévét, és nincs redőnyünk, vagy bármilyen extra hatékony sötétítő eszközünk, nappal lehet, hogy csak magunkat látjuk majd a képernyőjében. A projektorra meg főleg hatással van a júliusi napsütés.

A tévé elhelyezése és összekötése a hangrendszerrel otthon a minimal beállítás, ha ennél jobbat akarunk, beszéljünk szakemberrel.

A megjelenítés módja otthon

Itt a hely adottságainak függvényében választhatunk. Tévé vagy projektor? A tévépiacon mindig az adott időszak trendjei az irányadóak, ellenben nem feltétlen döntünk jól, ha ennek megfelelően választunk. Hány 3D tv van vajon az emberek otthonában, akik tartalom híján lemondhatnak a 3D megjelenítésről? Pedig annak idején talán ezért a funkcióért fizettek többet, mert ebben láttatta a piac épp a „jövőt”. Ott van a többi zátonyra futott próbálkozás is (hajlítható tv, gesztus alapú vezérlés, beépített lemezlejátszó, stb.). Lehet, hogy pillanatnyilag jónak tűnik egy remekül marketingelt megoldás, de nehéz megmondani, hogy miből lesz igazán nagy durranás hosszú távon.

Mielőtt egy-egy típus mellett döntenénk, végezzünk alapos kutatómunkát

Ne csak a gyártó honlapján tájékozódjunk, mert ott biztos, hogy csak az adott termék előnyeit olvashatjuk majd el. Nézzük át a témát érintő fórumokat, olvassunk személyes véleményeket, esetleg kérdezősködjünk a környezetünkben is, barátoktól, ismerősöktől. A legjobb reklám a személyes ajánlás, ami persze visszafelé is működik. Ha kinéztünk egy készüléket, és az egy közeli kereskedő, vagy hipermarket kínálatában szerepel, akkor uccu neki – nézzük meg személyesen is, hogy mit tud. Biztos, hogy feltűnt, hogy bizonyos tévék szuper beállításokkal vannak kiállítva, melyek lesöprik a többi készüléket a palettáról. Ebben azért ne legyünk olyan biztosak, nyugodtan kérjük az eladó segítségét, és a kiszemelt készüléket nézzük meg, lehet, hogy pár gombnyomást követően pont azt találjuk meg, amit kerestünk. Mielőtt például az extrém 8K bűvöletébe esünk, gondolkozzunk el rajta, hogy mennyire van erre valóban otthon igényünk, és mennyire érünk el olyan tartalmakat, amelyekért megéri ez a beruházás.

A hang és a hangzás otthon

Ez az, amire a legtöbb fölösleges pénzt költhetjük. Lehet a legnagyobb csúcstechnológia a lakásunkban, ha a hangerő 10 százaléknál sohasem lesz magasabb, mert a tőlünk 4 emelet távolságra lakó szomszédban felébred a gyerek. A maradék 90% „hangért” feleslegesen fizettünk ebben az esetben.

A minőségi hangrendszer hátránya, hogy a környezetünkben mindenki hallja hogy éppen mi zajlik a tévénken.

Sajnos a Dolby Atmost vagy mindenki „élvezi” a környezetünkben, vagy csak onnan észleljük, hogy milyen szuper hangrendszerünk van, hogy időnként letörölgetjük a hangfalakról a port. Célszerű ilyen környezetbe inkább egy kiemelkedő minőségű fejhallgatót beszerezni. Ennek hátránya, hogy itt viszont csak mi halljuk, hogy melyik irányból nyitnak tüzet a helikopterről!

Összhang a már meglévő eszközökkel

Ha egy már jól megszokott, évek óta összerakott rendszer egy elemét szeretnénk lecserélni, akkor az az esetek zömében vásárlási lavinát indít el. Lecseréljük a tévét egy szuper, modern készülékre, ami mindent tud? Közben olyan dolgaink vannak otthon, amik egy régebbi technológiával csatlakoznak, például SCART csatlakozóval?

Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy már meglévő rendszereink otthon kompatibilisek-e az új készülékekkel.

Az új tévék zömén ez már hiányzik. A kérdés az, hogy megéri-e mondjuk egy viszonylag drága adapterrel bajlódni, vagy inkább a SCART-os kütyüt is lecseréljük egy modernebbre, ami „gyárilag” illik az új tévéhez? Ha egy meglévő rendszerbe szeretnénk új eszközt integrálni, egy pillanat alatt olyan vásárlási spirálban találhatjuk magunkat, amire nem is gondoltunk volna.

Az ár

Ez az a tényező, amely leginkább keretbe foglalja a lehetőségeinket, hiszen határ a csillagos ég. Az egyes eszközök önállóan is igen drágák, nemhogy egy komplett rendszer! Drága, tartós termékekről beszélünk, hiszen hosszú évekig napi szinten használni fogjuk őket, tehát mindenképp érdemes pár évvel megtoldani a nyugalmunkat kiterjesztett garanciával, és/vagy baleseti garanciával is.