Az összehajtható kijelzőjű laptopoké a jövő?

/ január 29, 2022/ Számítástechnika

Az összehajtható kijelzős laptopok fokozatosan törnek be a piacra, és az első modellek már meg is jelentek néhány exkluzív rendezvényen. Ezek a monitorok új szintre emelik a felhasználói élményt. De vajon milyen funkciókkal rendelkeznek?

Az összehajtható készülékek markáns hozzáadott jelentenek a drasztikus minimalizálással szemben.

Az idén megjelenő összehajtható kijelzős PC-k az Intel Evo szabványa szerint készülnek, 12. generációs processzorral, valamint hosszabb akkumulátor-üzemidővel. A Windows 11 operációs rendszer első nagyobb frissítései már ezekre lesznek konfigurálva.

Az Intel „ötletgazda” az összehajtható koncepciókat tekintve

Az elektronikus piac legprogresszívebb és legnagyobb koncepcióit mindig az Intel határozta meg. Ez talán nem is meglepő, hiszen az SSD-k széleskörű elterjedése is nekik köszönhető. A cég most a Horseshoe Bend koncepciójával rukkolt elő, amiről fontos tudni, hogy nem egy termék, hanem egy irányelv a jövő számítógépes gyártói és fejlesztői számára.

Az összehajtható funkció ötletgazdája az Intel.

Összehajtható tablet vagy laptop?

A szakma és a közönség figyelmét most egy 4:3-as képarányú, 17 hüvelykes, középen félbehajtható OLED kijelző keltette fel. Ha a kijelzőt vízszintesen félbehajtjuk, akkor nagyjából egy hagyományos laptopot kapunk. A képernyő kitámasztható a hátán lévő lábak segítségével, valamint bluetooth-al billentyűzetet is csatlakoztathatunk hozzá. Továbbá:

  • böngészéskor a weboldal egyben, „átúsztatva” jelenik meg a hajtás mentén.
  • Videószerkesztés esetén egy kényelmesebb, megosztott beállítást kapunk: a képernyő alsó részén helyezkedik el a szerkesztői panel, a felső részén pedig a videó, amit épp szerkesztünk.
Az összehajtható tablet könnyű, kis helyen elfér és rendkívül praktikus.

Egy régi koncepció újragondolása

Az Intel kifejlesztett egy úgynevezett szövetborítású laptopot is, amit Twin River névre keresztelt. Érdekesség azonban, hogy a gép ugyan új, de a koncepció már 10 évvel ezelőtt megszületett a Microsoft berkein belül. A projektet végül „elkaszálták”,  az Intel azonban kidolgozott rá egy működő konstrukciót. Az immár frissen összerakott számítógép kijelzői 12,3 hüvelykesek lettek, felbontásuk 1920×1280 pixel, és a cég ehhez párosította a borítást.

Plecsni jár a magas nívóért

Hasonlóan komoly újításnak számít az úgynevezett Project Athena koncepciója is, amely egy új rendszert dolgozott ki az új generációs számítógépek minősítésére. Ahhoz, hogy egy notebook Athena plecsnit kaphasson, számos feltételnek meg kell felelnie. Például:

  • a laptop akkumulátorának töltés nélküli üzemideje nem lehet kevesebb, mint 9 óra – internetes kapcsolat és magasabb fényerő mellett.
  • A gép alvó üzemmódból 1 másodperc alatt fel kell, hogy ébredjen – úgy, hogy akár böngészhessünk is rajta akadálymentesen.
  • Emellett a készüléknek érintőképernyővel is rendelkeznie kell.
A laptopeleve egy összehajtott koncepció, ám ezúttal a tervezők újragondolt verziókkal állnak elő.

Ez a pecsét a vásárló számára is garancia, hogy a laptop bírni fogja a strapát. Ugyanakkor azokat a számítógépeket, amelyek a minősítésükre várakoznak, az Intel is leteszteli közben. Mivel a technika rohamos ütemben halad, ezért a cég a kiszabott elvárásokat minden év elején megemeli.

Ennek a minősítési rendszernek azonban van egy hátránya is, mégpedig az, hogy nem egységes. A vásárlóknak nem lesz egyértelmű, melyek azok a számítógépek, amik az Athena pecsétet kapták csak meg, és melyek azok, amelyeket az Intel is jóváhagyott.

A Lenovo lehet a biztos alternatíva

Az utóbbi időben a Lenovo is tarolt a piacon. A konkurenciát maga mögé utasítva megjelentette a ThinkPad X1 Fold készülékét. Ez a modell 13,3 hüvelykes, 4:3-as képarányú OLED kijelzőjével jóval kisebb, mint az Intel által kiszabott méret. Azonban a gépet úgy hajthatjuk ketté, hogy a tabletből rögtön laptop lesz, ezáltal észre sem vesszük, hogy a gép valójában milyen kicsi.

Mivel a legtöbb összehajtható notebook számára elavult a Windows 10-es operációs rendszer, a Lenovo, azért, hogy először dobhassa piacra saját félbehajtható notebookjait, inkább a Windows 10-hez igazodott, és nem várta meg a frissítést. Így lehetett az első cég is egyben, aki a Windows 10-hez optimalizálta saját összehajtható notebookját.

Érdemes garanciát kötni az összehajtható készülékekre

Fontos azonban tudni, hogy a legújabb összehajtható gépeknek az ára igen borsos, ezért, ha laptopvásárlásra adjuk a fejünket, mindenképp kössünk rájuk garanciát – ezért javasoljuk a kiterjesztett, illetve a baleseti garancia megkötését egyaránt. Előbbivel a teljes szervizdíj ingyenes, utóbbival pedig még az olyan balesetek esetén is orvosolják a készülékünket, amelyekre a hagyományos garancia nem terjed ki.